شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی ضرورتی تام و تمام است
مدیر آزمایشگاه کاتالیستها و مواد نانوساختار دانشگاه تهران، وجود شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را ضرورتی تام و تمام در جهت توسعه پژویوهش و پیشرفت فناوری عنوان کرد. مدیر آزمایشگاه کاتالیستها و مواد نانوساختار دانشگاه تهران، شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی را ضرورتی تام و تمام برای توسعه و
مدیر آزمایشگاه کاتالیستها و مواد نانوساختار دانشگاه تهران، وجود شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را ضرورتی تام و تمام در جهت توسعه پژویوهش و پیشرفت فناوری عنوان کرد.
مدیر آزمایشگاه کاتالیستها و مواد نانوساختار دانشگاه تهران، شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی را ضرورتی تام و تمام برای توسعه و پیشرفت حوزه پژوهش آزمایشگاهی دانست و افزود: با توجه به پیشرفت پیشرفتهای سریع در حوزههای مختلف فناوری و تحولات مهندسی به شدت وابستگی به به علوم و فناوریهایی که بتوانند اندازه گیری های سریع و آزمایشگات دقیق انجام دهند وابسته است. از این بابت در کشور مشکلات زیادی داریم.
دکتر یدالله مرتضوی افزود: بنابراین باید این تجهیزات به صورت برنامهریزی شده و اصولی در محلهایی که به لحاظ محقق و نیروی انسانی کارآمد وضعیت مناسبی دارند به طور خاص و تحت یک شبکه ارتباطی مستقر و این مراکز تجهیز شده، مورد حمایت قرار بگیرند و میتوانند به اقصی نقاط کشور و خارج از مرزها خدمات ارائه کنند، این پیشرفت در حوزه فناوری سرعت بیشتری به خود میگیرد و شاهد رفع بخش عمدهای از مشکلات پژوهشی کشور خواهیم بود.
وی با اشاره به این که فعالیتهای آزمایشگاه کاتالیستها و مواد نانوساختار دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه تهران در دو بخش کاتالیستها و مواد نانوساختار صورت میگیرد، آشکارسازی گازها، برای ساخت حسگر وکاتالیستها را از زمینههای فعالیت این آزمایشگاه عنوان کرد.
این مدیر آزمایشگاهی با بیان اینکه بخشی از ابزارها و تجهیزات متناسب با حوزههای آزمایشگاهی و تحقیقاتی این آزمایشگاه توسط فناوران داخلی کشور تولید شدهاند افزود: ابزاری توسط محققان بومی شرکت نانوحسگرسازان آسیا ساخته شده، که بر ای اندازهگیری میزان عملکرد حسگرهای نانوساختار ، به کار میرود .
دکتر مرتضوی یکی دیگر از زمینههای فعالیت آزمایشگاه کاتالیست و مواد نانوساختار را فرآیند آشکارسازی گازهای مختلف در حضور گازهای مزاحم را یکی از فعالیتهای آنالیزی این آزمایشگاه دانست و افزود: طی این فرآیند، آشکارسازی گازهای آلایندهای همچون اکسیدهای ازت، مونواکسید کربن و هیدروکربنهای قابل اشتعال مثل گاز طبیعی و ترکیباتی مثل اتان و اتیلن) و در حضور گازهای مزاحم آشکارسازی و بررسی میشود. به طور مثال اگر برای گاز مونواکسید کربن ماده حساس خاصی را سنتز میکنیم، عملکرد آن تحت حضور این ترکیبات آلی فرار مثل الکل تست میشوند.
وی با اشاره به اینکه اندازهگیری عملکرد خواص حسگری مواد نانوساختار و، بررسی عملکرد مواد نانوساختار به عنوان کاتالیست ودر واکنشهای مختلف، از ابزارهای خدمات این مجموعه آزمایشگاهی هستند افزود: این ابزارها متشکل از اندازهگیری سطح مخصوص سطح فعال، قابلیت اکسید، و احیا و جذب شدن مواد نانوساختار و آنالیزگرهای ترکیبات، مورد نیاز هستند. سیستمهای اندازهگیری سطح مخصوص، قابلیت اکسید و احیاشدن، اندازهگیری میزان اسیدی و بازی ترکیبات نانوساختار و انجام آزمایشهای ات مورد نیاز در این فرآیندها، نیزاز بخشی از خدماتیست که در این آزمایشگاه به محققین و پژوهشگران ارائه میشود.
ساخت تجهیزات آزمایشگاهی توسط متخصصین بومی
دکتر مرتضوی با بیان اینکه بخشی از دستگاههای آنالیز آزمایشگاهی توسط متخصصان بومی کشور ساخته شده وبیان کرد: « با حمایتهایی که ستاد ویژه توسعه فناوری نانو انجام داده، بیش از بیست نمونه از این دستگاه برای دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی مختلف عرضه شده است.
وی دکتر مرتضوی با بیان این که برخی دستگاههای آنالیزی آزمایشگاه کاتالیستها و نانوساختار دانشگاه تهران، توسط متخصصین داخلی کشور با بهرهگیری از فناوری بومی توسط تحت یک شرکت دانش بنیان و با حمایت ستاد توسعه فناوری نانو بازطراحی و به تولید رسیدهاند افزود: این دستگاه ابتدا برای نمونه ساخته شد و ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، از روند ساخت این دستگاهها حمایت کرد. در فاز دوم تولید، تعدادی از این دستگاه ها توسط ستاد توسعه فناوری نانو خریداری شد حمایت و در نخستین نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی ساخت ایران عرضه شد. در نمایشگاه اول و دوم مجموعا ۹ دستگاه برای استفاده در مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی کشور مورد حمایت قرار گرفت و تا کنون بیش از بیست نمونه از این دستگاه بهرای دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی مختلف عرضه شده است.
عضو هیأئت علمی دانشگاه تهران، تعدد مراکز آزمایشگاهی را امری غیرضروری دانست و افزود: ضرورتی ندارد که مراکز آزمایشگاهی به تعداد زیاد در همه جا وجود داشته باشند. چراکه نه امکانات مالی و تجهیزاتی و نه محدودیت نیروی منابع انسانی متخصص این اجازه را میدهد که این مراکز علاوه بر ارائه خدمات، سرویس و نگهداری این تجهیزات را هم به خوبی انجام دهند. ضمن این که با توجه به گران بودن این تجهیزات و ، محدودیت مشتری برای این تجهیزاتآنها، وجود تعداد زیاد این مراکز مقرون به صرفه نخواهد بود.
دکتر مرتضوی با اشاره به ضرورت حمایت از مراکز تحقیقاتی توانمند برای بومیسازی و طراحی کامل تجهیزات آزمایشگاهی گفت: اگر تجهیزات مورد نیاز محققین در مراکزی به عنوان مراکز اصلی، تجهیز شده با امکان تسلط و اشراف برای کاربرد و راهبری این دستگاهها وجود داشته باشد، امکان بومیسازی این تجهیزات بهتر میسر خواهد شد.
وی افزود: سالهای قابل توجهی استفادهکننده این دستگاهها بودهایم. طی این سالها بر این دستگاهها اشراف پیدا کردهایم، نقایص آن را یافتیم و توانستیم مدل جدید را با طراحی جدید و رفع نواقص به صورت بومی تولید کنیم. به عنوان افرادی که استفاده کننده از یک دستگاه بودند، به طراح، سازنده و تولید کننده آن تبدیل شدهایم. این تجربه میتواند در ارتباط با ساخت و طراحی دستگاههای حوزههای دیگر نیز مورد استفاده قرار بگیرد و مفید واقع شود.
منبع: سایت مرکز روابطعمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
برچسب ها :شبکه ملی آزمایشگاهی ، معاونت علمی فناوری رئیس جمهور
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰